Een eeuw veiligheid in Breda, EBN Breda door de jaren heen
Wie door de Bredase binnenstad struint, stuit af en toe op een metalen plaatje op een gevel met de naam EBN. Het teken dat het pand werd beveiligd door de Eerste Bredasche Gecontroleerde Particuliere Dag- en Nachtveiligheidsdienst, later omgedoopt tot Eerste Bredase Nachtveiligheidsdienst (EBN Veiligheidsdienst).
De wieg van het Bredase beveiligingsbedrijf, dat inmiddels meer dan tweehonderd mensen in dienst heeft en actief is in heel Nederland op het gebied van mobiele surveillance, objectbewaking en parkeerbeheer, staat in Schiedam. Leo van Jeveren richt in 1918 de Rotterdamsche Particuliere Dag- en Nachtveiligheidsdienst op. De voormalige textielhandelaar ziet in de flinke sociale onrust die dan in Nederland heerst een mooie kans. De politie heeft iedere man nodig om stakingen, protesten en relletjes de kop in te drukken. Maar wie zorgt voor de beveiliging van bedrijven en winkels? Leo van Jeveren duikt in dat gat.
Al snel gaat het hem voor de wind en dat succes spreidt hij graag ten toon. Hij schaft een enorme woning aan die iedere avond baadt in het elektrische licht. Een noviteit in een tijd dat olielampen en kaarsen de norm zijn.
Van Jeveren rust niet op zijn lauweren en besluit zijn vleugels uit te slaan richting andere steden. Hij maakt daarbij gebruikt van een nogal onconventionele methode. Hij pakt de trein, stapt uit op een plek die hem aanstaat en verkent de stad op zijn gemakje. Zo ook in 1919 als hij in Breda belandt. Een in zijn ogen perfecte plek die hij graag aan zijn beveiligingsimperium toevoegt.
Om de plaatselijke middenstand warm te krijgen voor zijn bedrijf, huurt hij een stel mannen in die hij voorziet van prachtige uniformen. Ze marcheren onder brede belangstelling eindeloos over de Grote Markt heen en weer en zijn naam is gevestigd. In 1919 wordt de Eerste Bredasche Gecontroleerde Particuliere Dag- en Nachtveiligheidsdienst opgericht en zijn broer Jan van Jeveren krijgt de touwtjes in handen.
Jan laat zijn gezin overkomen vanuit Rotterdam en samen strijken ze neer in een bovenwoning aan de Nassaustraat. Het bedrijf wordt gevestigd aan de Terheijdenseweg. Jan van Jeveren is een gedistingeerde man die er altijd tot in de puntjes verzorgd uitziet. Maar het is vooral zijn vrouw die het echte werk verricht en een bewaker die in dienst is, beveiligt de panden.
Eind jaren twintig van de vorige eeuw verhuist het gezin naar de Speelhuislaan 53 in de Belcrum waar ook het bedrijf wordt ondergebracht. Nog altijd bestaat het beveiligingsbedrijf uit slechts een handvol mensen die vooral winkels en panden beveiligen.
In de jaren veertig gaat het gezin inclusief onderneming over naar de Minister Kanstraat 8. Jan overlijdt en zijn vrouw verkeert in slechte gezondheid. Hun dochter Elly maakt zich grote zorgen over de opvolging in het bedrijf en richt haar pijlen op haar broer Jan. Maar Jan van Jeveren junior moet helemaal niets hebben van het runnen van een onderneming. De vrijgezel doorloopt de kunstacademie Sint Joost en werpt zich op het kunstenaarsvak. Schilderen, tekenen en beeldhouwen zijn zijn lust en leven.
Jan van Jeveren leert Ria Nikkelen kennen die werkt in een chique damesmodewinkel. Nikkelen is een ondernemer in hart en nieren en Elly ziet haar kans schoon. Deze vrouw is perfect om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen. Het stel trouwt en belandt uiteindelijk aan de Zandhoogstraat (???), wederom als woon/werklocatie. Het personeel bestaat nog steeds uit een paar man. Ria runt de tent, terwijl Jan in zijn atelier zijn kunstzinnige creativiteit botviert op papier, schildersdoek en steen en logo’s voor het bedrijf ontwerpt.
Het bedrijf groeit langzaam verder onder de bezielende leiding van Ria die niet voor een kleintje is vervaard. Als ze merkt dat een van de klanten al geruime tijd de rekeningen niet heeft betaald, komt ze de schuld op een bijzondere manier innen. Ze stapt binnen in de winkel met bad- en bedlinnen en tast haar karretje vol. De eigenaar kijkt verrukt toe terwijl er een mooi totaalbedrag verschijnt op de kassa. Maar in plaats van geld overhandigt Ria hem de openstaande rekening en vertrekt.
Haar zonen Jan en Frank van Jeveren treden in 1989 toe tot het bedrijf en nemen de onderneming over in 1993. Op dat moment werken er ongeveer 35 man en is EBN hoofdzakelijk actief in Breda en omgeving. Jan en Frank nemen de touwtjes in handen en het bedrijf wordt gevestigd aan de Markendaalseweg 23.
De activiteiten worden fors uitgebreid en tussen 1995 en 2005 beheert EBN heel veel parkeergarages in onder meer Roosendaal, Bergen op Zoom, Tilburg en Den Bosch. Ook het beveiligen van terminals van cruiseschepen in Amsterdam behoort tot de taken.
De afgelopen jaren is het werk bij parkeergarages teruggeschroefd, maar alle gemeentelijke parkeergarages in Breda vallen nog steeds onder EBN. Iedere dag gaan meer dan veertig auto’s de weg op om mobiele surveillance te verzorgen. Ongeveer de helft van de dik tweehonderd man personeel houdt zich bezig met objectbeveiliging zoals banken, chemische fabrieken, gemeentehuizen en de eerste hulp bij ziekenhuizen. Het grootste deel van de activiteiten speelt zich af in Midden- en West-Brabant, maar via contracten met andere partijen is EBN in staat het hele land te bestrijken.
Waar voorheen een nachtwaker zijn rondje maakte, heeft de sector een enorme groei doorgemaakt. Er is sprake van totale ketenbeveiliging waarbij gebruik wordt gemaakt van onder meer mankracht, camera’s en alarmen. En sinds 2021 heeft EBN een nieuw onderkomen aan de Ettensebaan in Breda. Nu is het bedrijf klaar om nog een eeuw beveiliging aan zijn rijke historie toe te voegen.
Dat vraagt om een uitgekiend beveiligingsplan met maatregelen op organisatorisch, bouwkundig en elektronisch gebied.
EBN Veiligheidsdienst maakt dat plan om er voor te zorgen dat alle beveiligingsmaatregelen op elkaar zijn afgestemd en samen het maximale uit de beveiliging halen.
.
.